Virkamies teki kahta eri päivätyötä samanaikaisesti ja paiski hommia jopa yli 70 tuntia viikossa. Ahkeruutta ei palkittu.
Pasi Lapinkangas
Helsingin hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden tuomion poikkeuksellisessa tapauksessa, jossa vuonna 1980 syntyneen miehen syytettiin tehneen ”liikaa töitä”.
Huhtikuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 44-vuotiaan miehen virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakkoon, mikä tarkoitti työntekijän tuloilla 960 euroa.
Mies oli työskennellyt samaan aikaan virkamiehenä Traficomilla sekä asiantuntijana yksityisessä yrityksessä, eli hän teki kahta kokopäiväistä työtä samaan aikaan.
Erikoinen vyyhti lähti keriytymään auki helsinkiläisessä yrityksessä viime vuoden alkupuolella.
Konsultointifirmassa asiantuntijana työskennellyt, vuonna 1980 syntynyt mies oli irtisanoutumassa, kun hieman ennen sitä yritykselle selvisi yllättävä asia työntekijästään.
Nelikymppinen oli yrityksen tietämättä paiskinut samaan aikaan täysiaikaisesti hommia myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa johtavana asiantuntijana.
Ennen irtisanoutumistaan mies ehti painaa kahta päällekkäistä duunia kokonaisen vuoden ja kahden kuukauden ajan. Tosin marraskuusta 2022 lähtien, jolloin hänen asiantuntijavirkansa vakinaistettiin Traficomissa, mies oli laskenut työtuntejaan konsulttifirmassa 50 prosenttiin.
Ennen tätä puolittamista kahta työtä tehnyt mies ehti uurastaa yhteensä jopa 73 työtuntia viikossa.
Tuplatyön paljastuttua konsulttifirma otti yhteyttä Traficomiin, jolle tieto samanaikaisesta päivätyöstä pölähti niin ikään puun takaa. Elokuussa 2023 valtionvirasto aloitti kurinpitomenettelynä tutkinnan, jonka ajaksi mies pidätettiin virastaan.
Mies oli kertonut Traficomin työhaastattelussa syksyllä 2021 työskentelevänsä liikkeenjohdolle konsultointia tarjoavassa yksityisessä yrityksessä.
Kun mies oli tullut valituksi ja aloittanut työnsä virastossa, hän teki vuoden 2021 lopulla uudelle työnantajalleen sivutoimi-ilmoituksen, jossa hän kertoi asiantuntijatehtävästään konsulttiyrityksessä.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Virkamieslaki määrää, että valtion virkamiehellä täytyy olla erillinen lupa sivutoimiseen työhön.
Mies kertoi ymmärtäneensä työnantajaltaan, että pelkkä sivutoimi-ilmoituksen täyttäminen riittää. Hänen mukaansa tarkoituksena ei ollut tehdä toista töitä salaa, vaan hän toimi kakkostyön esilletuomisessa viraston ohjeiden mukaisesti. Sivutoimi-ilmoituksessa ei hänen mukaansa kysytty myöskään toiseen työhön kuluvaa aikaa, mistä olisi käynyt ilmi sen kokoaikaisuus.
Mies perusteli asiaa myös sillä, ettei toinen työ yksityisessä yrityksessä vaikuttanut hänen tehtäviensä suorittamiseen Traficomissa.
Tuomioistuin oli toisella kannalla. Käräjäoikeus katsoi, ettei mies tuonut riittävän kattavasti esille Traficomille toista päivätyötään ja työtuntejaan, minkä vuoksi hän rikkoi virkamieslakia.
Mies valitti päätöksestä ja asia eteni Helsingin hovioikeuteen, joka kumosi torstaina käräjien tuomion.
Oikeus piti sitä, että mies hoiti samaan aikaan kahta täysipäiväistä työtä ”varsin epätavanomainen menettelynä”.
Hovi katsoi, ettei miehen tarvinnut kertoa sivutoimi-ilmoituksessa tarkempia työtuntejaan toisessa yrityksessä, vaan hän oli täyttänyt virkavelvollisuutensa täyttämällä ilmoituksen.
Oikeuden mukaan oli myös riidatonta, ettei Traficomissa annettu miehelle yksityiskohtaisempia ohjeita sivutoimi-ilmoituksen täyttämiseen. Oikeuden mukaan mies oli lisäksi kysynyt neuvoa ilmoituksen tekoon esihenkilöltään.
Vaikka hovikin piti miehen kirjaamaa sivutoimi-ilmoitusta ”jälkikäteen arvioituna puutteellisena”, totesi oikeus sen johtuvan sen sijaan Traficomin epätarkasta ohjeistuksesta, ei miehestä itsestään.
Sen vuoksi hovioikeus päätyi yksimielisesti kumoamaan käräjäoikeuden tuomion.
Lue lisää: Poliisi alkoi tutkia suomalaisen korkean virkamiehen toimia
Tekstiä muokattu 16.12. klo 9.33: Tarkennettu juttuun se, ettei mies ollut saanut sivutoimi-ilmoituksen tekemiseen tarkempia ohjeita Traficomilta.