Indhold
Homofilt par i 20-åra ligger på sykehus.
HØYDRAMATISK: De to mennene i 20-åra ble angrepet på uteserveringen til restauranten Bølgen & Moi på Tjuvholmen. Foto: Adnan Ayanle / PSP Vis mer i Sammendraget er laget av ChatGPT og godkjent av Dagbladet. Lukk
Kort fortalt
- Et homofilt par i 20-åra ble angrepet av en guttegjeng på Tjuvholmen i Oslo i helga.
- Begge er på sykehus, en av dem knivstukket.
- Fire tenåringer er siktet, to av dem varetektsfengslet.
- Politiet mistenker hatvold.
- Politiets Fellesforbund påpeker økt gjengkriminalitet blant unge.
Vis mer
– Jeg har snakket med de fornærmede i dag – de er sterkt preget, sier advokat Sigurd Ihlen til Dagbladet tirsdag.
Ihlen er bistandsadvokat for to menn i 20-åra som natt til lørdag, foran en rekke øyenvitner, ble angrepet av en guttegjeng på uteserveringen til restauranten Bølgen & Mois filial på Tjuvholmen i Oslo. Begge ble utsatt for grov vold, og den ene ble knivstukket.
– Kunne gått mye verre
Tirsdag ligger de to fremdeles på sykehus. Den knivstukne er operert.
– Tilstanden er stabil for begge, dette kunne gått mye verre. Hvis alt går som jeg håper, forventes de skrevet ut på torsdag, sier Ihlen.
Han opplyser at klientene er avhørt av politiet på sykehuset. Politiet tror de to unge mennene ble angrepet fordi de er et homofilt par.
– Det er svært alvorlig dersom det er tilfellet at det dreier seg om hatvold, sier bistandsadvokaten.
Ihle bemerker at han flere ganger tidligere har hatt «liknende oppdrag som dette».
– Framstår uprovosert
Fire gutter i tenåra ble siktet etter hendelsen. De to eldste av disse, begge 17 år, ble varetektsfengslet for henholdsvis fem og sju dager lørdag. Forskjellen skyldes at den ene ønsker å sitte i varetekt på en ungdomsinstitusjon og det må finnes ledig plass til ham – mens den andre ønsker å sitte fengslet med voksne.
«Det er tale om en svært alvorlig siktelse som gjelder grov vold, som framstår uprovosert, begått i det offentlige rom», fastslår Oslo tingrett i kjennelsene.
SPOR: Uteserveringen bar tydelig preg av volden etter hendelsen natt til lørdag. Foto: Adnan Ayanle / PSP Vis mer
Politiet lener seg blant annet på video fra overvåkingskamera når de er så bombastiske om hendelsesforløpet.
Tingretten mener det er «sterk grad av sannsynlighetsovervekt» for at de to 17-åringene, som har utenlandsk bakgrunn, vil begå liknende kriminalitet dersom ikke blir satt i varetekt. I tillegg frykter retten at de skal forspille bevis, blant annet gjennom å påvirke vitner eller medskyldige.
Under 15 år
Den ene 17-åringen har i avhør knyttet seg til voldshandlingen, mens den andre delvis har erkjent straffskyld. Deres forsvarere, henholdsvis Thomas Skilbred og Thomas Øiseth, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Bakgrunnen er blant annet de involvertes unge alder.
– Det er bare sånn det er, sier Øiseth.
De to medsiktede ble henholdsvis løslatt og overlatt til barnevernet, sistnevnte fordi han er under kriminell lavalder, 15 år.
TO DAGER FØR: Politiet mener den samme guttegjengen sto bak ranet av en 16-årig Norway Cup-deltaker på Karl Johan bare drøyt to dager før Tjuvholmen-hendelsen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
De to fengslede 17-åringene er også siktet for å ha ranet en 16-årig Norway Cup-deltaker ved Paleet på Karl Johans gate forrige tirsdag.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Et øyenvitne fortalte Dagbladet at ransofferet ble omringet av ti gutter, hvorav en klapset til ham. Gjengen stakk så av med gjenstander tilhørende den jevnaldrende gutten.
Brøt forbud
Det går av fengslingskjennelsene fram at de to 17-åringene etter ranet ble ilagt såkalt oppholdsforbud for Oslo sentrum. Dette ble brutt, og de figurerte altså begge på Tjuvholmen bare dager seinere.
Dagbladet får opplyst at 17-åringene ikke tidligere er domfelt. Derimot mener politiet at de har deltatt i en rekke kriminelle handlinger fra midten av april fram til nå, blant annet flere ran og voldshandlinger – gjerne sammen med hverandre.
– OMRINGET OFFERET: Ifølge et øyenvitne omringet de ti guttene den jevnaldrende Norway Cup-deltakeren her, i nærvær av svært mange personer. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Etter hva Dagbladet erfarer, tilhører de 17-åringene et nylig etablert miljø med unge gutter fra Groruddalen og Lørenskog som drar fra sted til sted i Oslo-området og utfører de kriminelle handlingene – gjerne flere om dagen. Dette har altså bare pågått de siste månedene.
– Kommer til kort
Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbud – som organiserer politifolk – sier at erfarne betjenter på gatepatrulje ser mer og mer «gjengkriminalitet» blant unge.
– Vi får veldig mange tilbakemeldinger om dette. Patruljene ser også veldig økt bruk av kniv de siste åra, og at flere og flere unge er med på dette. Dette underbygges av statistikken, sier hun til Dagbladet.
– Størst økning er det i aldersgruppa mellom 10 og 15 år – her har politiet nesten ikke virkemidler, og kommer til kort, legger hun til.
Oslo politidistrikt gikk ut på Facebook Stories med en klar beskjed til ungdommen. Vis mer
– Hvordan skal man løse dette?
– Det handler om tett samarbeid mellom politi, barnevern, skole og hjem – det forebyggende aspektet er kjempeviktig. Men de siste åra har politiet lidd på grunn av nedbygging.
– Ikke målbart
Skatvold og forbundet har lenge ment at politiet lider av ressursmangel og stort arbeidspress. Når det kuttes, mener hun det først går ut over det forebyggende arbeidet, ettersom resultatene av dette ikke er så lett å tallfeste.
– Det er ikke sikkert man ser resultater før etter flere år – det kan ikke måles. Når politiet står i en situasjon med for eksempel økt trusselbilde og økt kriminalitet, blir det tatt fra det forebyggende arbeidet, framholder hun – og henvender seg direkte til regjeringen og justisminister Emilie Enger Mehl.
KRITISK: Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund, mener framveksten av guttegjengvold henger nøye sammen med nedprioriteringen av forebyggende arbeid i politiet. Foto: Politiets Fellesforbund Vis mer
– Vi har sett det gjennom 2023 og inn inngangen til 2024: Der de har måttet nedbygge, har det gått på bekostning av det forebyggende arbeidet, sier forbundslederen.
Skatvold sier på generelt grunnlag at et oppholdsforbud først vil være effektivt dersom politiet har tilstrekkelige ressurser til å følge det opp.
– Det gjelder alle slike forbud – som besøksforbud og omvendt voldsalarm. Forbudene hjelper ikke alene – det må være patruljer ute som kan treffe på folk som er underlagt et slikt forbud. Jo større ressurser, desto større sjanse til å fange opp folk som ikke skal være der.
+ 2 mnd gratis