lørdag, marts 15, 2025

Top 5 i denne uge

Relaterede indlæg

– Bærer preg av menneskehandel

Advokat Brynjar Meling mener en lovendring har fratatt hans klient rettssikkerheten, i en gigantisk norsk-karibisk kokainsak.

KJEMPEBESLAG: Her er deler av et kokainbeslag på 1,2 tonn som ble funnet om bord i en seilbåt utenfor Martinique 18. desember i fjor. En rekke nordmenn knyttes til det samme sakskomplekset, hvor spansk politi nå har hovedansvaret for etterforskningen. Foto: Den franske marinen Vis mer i Sammendraget er laget av ChatGPT og godkjent av Dagbladet. Lukk

Kort fortalt

  • Advokat Brynjar Meling kritiserer en lovendring som han mener har svekket rettssikkerheten for hans klient i en stor kokainsak mellom Norge og Spania.
  • Flere nordmenn er begjært utlevert til Spania, men Meling hevder hans klient har alibi.
  • Han frykter lovendringen fra 2019 gjør det vanskeligere å utfordre utleveringsgrunnlaget.

Vis mer

Flere nordmenn er begjært utlevert til Spania i forbindelse med «Operasjon Mentor» en omfattende internasjonal sak om kokainsmugling med seilbåter mellom Karibia og Europa.

Til sammen over 50 personer er arrestert i flere land, deriblant en mengde nordmenn, ifølge en spansk pressemelding fra 19. juli i år.

Nå går advokat Brynjar Meling hardt ut og roper varsko om rettssikkerheten til sin klient, en av tre sørlendinger som spanske myndigheter har begjært utlevert.

De tre har ifølge spansk politi vært om bord i en seilbåt i Karibia som inngikk i «verdens største narkoseilbåtliga». Ligaen skal ha smuglet kokain fra Latin-Amerika til Europa via havner i Karibia.

Agder lagmannsrett har avgjort at de tre kan utleveres, men Meling sier at hans klient, en mann i 60-åra, har alibi for det aktuelle tidspunktet.

– Frarøvet muligheten

– Han har alibi og kan ikke ha vært på båten. Kjennelsen er mangelfullt begrunnet og burde vært sendt i retur, sier Meling, som har anket kjennelsen til Høyesterett.

Han frykter likevel at saken kan bli vanskeliggjort av en endring i loven om pågripelse og utlevering til og fra Norge som trådte i kraft i 2019.

- Bærer preg av menneskehandel

KRITISK: Advokat Brynjar Meling er kritisk til rettssikkerheten for sin klient, som er begjært utlevert til Spania i en stor narkosmuglingssak. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Etter endringen kan verken den norske domstolen eller den som begjæres utlevert ifølge Meling stanse prosessen ved å henvise til grunnlaget for begjæringen.

– Sammenliknet med den gamle loven er norske myndigheter nå frarøvet muligheten til å kunne prøve grunnlaget, sier Meling til Dagbladet.

Domstolen kan bare ta stilling til at det formelle ved utleveringen er i orden – som at den siktede har forstått hva begjæringen går ut på. Etterforskningen i Spania er ikke tema under den norske rettsbehandlingen, og de siktede har ikke innsyn i sakens beviser.

– Jeg tror ikke politikerne helt skjønner hva de har vært med på å vedta, sier advokaten.

NARKO-OPERASJON: To nordmenn er pågrepet i Colombia i forbindelse med en verdensomspennende politioperasjon mot narkoligaer. Video: Europol / lokalt politi. Reporter: Liv Malin Skodje / Dagbladet TV Vis mer

Click here to preview your posts with PRO themes ››

I den konkrete saken om kokainsmugling frykter Meling alvorlige følger for sin klient.

– Menneskehandel

– Jeg har erfaring med utlevering til Spania, og den er ikke god. Hvordan det går, kommer helt an på advokaten og personene man treffer i rettsvesenet, sier han, og kaller behandlingen der for «vilkårlig».

Slik ordningen med utlevering mellom Norge og EU-land fungerer i dag, mener han at den har preg av hestehandel – og til og med menneskehandel.

Det begrunner han med at et land som ikke opptrer medgjørlig, kan bli straffet for det i neste runde:

- Bærer preg av menneskehandel

TRE BRITER PÅGREPET: Den franske marinen i Karibia bordet denne spanskflaggede seilbåten 18. desember i fjor. De fant 1,2 tonn kokain og pågrep tre briter. Foto: Den franske marinen Vis mer

– Hvis Norge er vanskelig med det andre landet og nekter utlevering, kan de møte en avvisning fra det andre landet i neste sak. Det bærer litt preg av menneskehandel, framholder Meling.

– Problematisk

Lederen for justiskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), synes problemstillingen er verdig debatt – uten å ville kommentere den spesifikke narkotikasaken.

– På den ene siden er vi avhengige av å få overlevert nordmenn som unndrar seg straffeforfølgelse ved å rømme til utlandet. På den andre siden kan det i noen tilfeller være problematisk om Norge juridisk er tvunget til å utlevere statsborgere til andre stater som ikke har den samme rettsstandard som oss, skriver Njåstad til Dagbladet.

- Bærer preg av menneskehandel

– PROBLEMATISK: Helge André Njåstad (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

– Sett i lys av at land som Albania, Moldova og Tyrkia er blant kandidatene til å bli EU-land, tror jeg Stortinget vil måtte ta denne debatten på et tidspunkt, legger han til.

– Uforstående

Også Eirik Glad Balchen, forsvarer for en av de andre sørlendingene som er begjært utlevert, en kvinne i 50-åra, er bekymret for rettssikkerheten.

– Det er et rettspolitisk problem at det skal så lite mistanke til for at norske myndigheter med åpne øyne sender folk til et annet land, sier Balchen til Dagbladet.

Hans klient har bestemt seg for ikke å anke kjennelsen fra lagmannsretten.

– Hun stiller seg helt uforstående til anklagene, men har forstått at det ikke er noen annen mulighet enn å reise til Spania og forklare hvilken stor misforståelse dette er, sier advokaten.

– Kafka-prosess

Advokaten til den tredje sørlendingen som er begjært utlevert, Bjørge Usterud Tveito, sier at hans klient har tatt saken tungt, og at beskrivelsene av hans klients angivelige befatning med narkotikasaken er veldig vage.

Også han er kritisk til hvordan loven om utleveringsbegjæringer fungerer:

– Hvis en spansk dommer sier at en norsk borger skal utleveres, skal norske domstoler bare si «OK», sier Tveito til Dagbladet.

Ifølge ham inneholder begjæringen omtrent bare en påstand og ingen beviser.

– Det er litt Kafka-prosess over dette her, sier Tveito.

Populære artikler