mandag, december 23, 2024

Top 5 i denne uge

Relaterede indlæg

Bisettes: – Han passet på oss

Datteren til Dagblad-journalisten som ble drept i Kabul i 2008, takker Harald Henden for hans betydning.

– EN AV VERDENS DYKTIGSTE: Slik beskrives den avdøde VG-fotografen Harald Henden av statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Harald Henden bisettes fredag fra Vestre Aker kirke i Oslo.

Den anerkjente krigsfotografen og journalisten gikk bort 3. juli, 63 år gammel.

Han ble nylig utnevt til ridder av første klasse av kong Harald og mottok korset av St. Olavs orden. Av statsminister Jonas Gahr Støre ble han beskrevet som en av verdens dyktigste fotografer.

På oppdrag for VG har Henden dokumentert blant annet Golfkrigen, Balkan-krigen, krigen mot IS og sist krigen på Gaza.

– Passet på oss

Utenfor kirken står Eiril Hofsvang. Hun var fire år da hennes far, Dagbladets journalist Carsten Thomassen, ble skutt og drept i terrorangrepet på Serena hotell i Kabul i 2008.

Til stede på turen var utenriksminister Jonas Gahr Støre og Harald Henden. Henden forsøkte å redde livet hans.

Sommeren etter viste Henden den etterlatte familien stedet der faren ble drept.

Bisettes: - Han passet på oss

TIL STEDE: Eiril Hofsvang mistet faren, Dagblad-journalisten Carsten Thomassen, i terrorangrepet i Kabul i 2008. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

– Han var utrolig flink til å passe på meg og søstera mi på den turen, sier Hofsvang til Dagbladet.

Henden har selv beskrevet øyeblikket sammen med Thomassens familie som ett av hans vanskeligste.

– Den turen var ekstremt viktig, av mange grunner, for å forstå hva som hadde skjedd og hvordan det kunne skje. At han var med, var en stor del av det, sier Hofsvang.

Bisettes: - Han passet på oss

DØDE PÅ JOBB: Carsten Thomassen ble skutt og drept på jobb for Dagbladet i terrorangrepet i Kabul. Vis mer

– I ettertid er det fint at han blir husket for jobben han gjorde. Det er utrolig viktig folk som Harald fortsetter å gjøre den jobben.

Dokumenterte barns død

Harald Hendens fotografgjerning i Sør-Sudan på 90-tallet skildres i Svein Tore Bergestuens biografi «I krig og ensomhet – krigsfotografen Harald Henden» (2018):

«Harald Henden løfter Nikon-kameraet sitt. Han fikk lov av moren da han kom inn i den lille stråhytta. Nå ligger hun rett ut på magen, med ansiktet ned på en stråmatte og hamrer knyttnevene i jordgulvet så støvet virvler opp og treffer sollyset. Hun skriker ut sorgen. I det lengste håpet hun at hjelpen skulle komme tidsnok til å redde hennes eneste barn, Manon på ett år og seks måneder. Det gjorde den ikke.»

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Henden gis æren for å ha satt sultkatastrofen i landet på dagsordenen og mobilisert norsk hjelp med sine bilder.

«Idet Harald tar sitt siste bilde av gutten, puster han ikke lenger», står det videre i boka.

Bisettes: - Han passet på oss

Bisettes: - Han passet på oss

Bisettes: - Han passet på oss

ALLTID PAKKET OG KLAR: Harald Henden kunne på ti minutters varsel rykke ut i verden på oppdrag for VG. Foto: Agnete Brun / Lars Eivind Bones / Dagbladet

– Enorm betydning

Til stede i bisettelsen er også NRKs mangeårige utenrikskorrespondent Sidsel Wold. Hun møtte Henden ofte i felt i Israel og Palestina.

– Han var veldig dedikert til oppgaven sin. Han la seg tidlig og sto opp tidlig, sier hun.

Bisettes: - Han passet på oss

– IKONISK: NRK-profilen Sidsel Wold møtte Henden ofte på jobb i Midtøsten. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

Hun beskriver Hendens bilde som ikoniske. Hun mener Henden også har hatt stor betydning da han den siste tida gjorde en rekke intervjuer om å leve med kreftsykdom.

– Han har fått mye ros og heder de siste månedene. Dermed fikk han selv vite hvor mye pris folk har satt på jobben hans, for han var ikke så veldig sosial selv. Det syns jeg var så fint, sier Wold.

Journalist og tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle møtte Henden på jobb første gang under Golfkrigen på 90-tallet. Han mener Henden har hatt en enorm betydning.

Bisettes: - Han passet på oss

TIL STEDE: Journalist og redaktør Harald Stanghelle mener Henden har hatt en enorm betydning for journalistikken. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

– Ikke minst for fotografiet som dokumentasjon. Det lå noe dypt menneskelig i alt han gjorde, selv når han rapporterte fra de verste konfliktområdene. Han var en varm og samtidig veldig målrettet personlighet, sier Stanghelle.

Ga dødsofre verdighet

Harald Hendens fotokarriere begynte i klatreveggen. Siden frilanset han for flere medier i Bergen, og resten av livet var han VG-fotograf.

Da Henden mottok Fritt ords pris i mai, snakket han om betydningen av å la dem han tok bilde av, beholde sin humanitet, verdighet og integritet selv i døden.

– Når jeg setter mitt navn under et fotografi, skal leserne kunne stole på at innholdet er korrekt, det trengs ikke ytterligere verifisering. Mitt navn skal være knyttet til sannhet, sa han.

– Var fornøyd

I fjor vinter fikk fotografen påvist uhelbredelig kreft i bukspyttkjertelen.

Hendens nære venn, Leger Uten Grenser-legen Morten Rostrup, sier følgende om den siste tida, i et intervju med Dagbladet:

– Jeg er veldig glad for alt han fikk gjort. I den vanskelige tida før man skal dø har det vært veldig mye positivitet, veldig mye hygge og humor. Harald var fornøyd med sitt liv.

Populære artikler