Indhold
Svoveldioksid-kartet lyser rødt etter vulkanutbrudd. – Må være feil, sier ekspert.
SO2: Ifølge værvarslingstjenesten Windy, viser dette kartet konsentrasjon av svoveldioksid over Skandinavia søndag ettermiddag. Jo mørkere rød, jo høyere konsentrasjon av svoveldioksid. Norsk institutt for luftforskning avviser høye nivåer i Norge. Foto: Windy Vis mer
Torsdag kveld startet nok et vulkanutbrudd på Island. Det var det sjette siden desember i fjor.
Utbruddet utgjorde ingen fare for liv, men flere tusen ble evakuert på sagaøya.
Britiske tabloidaviser har søndag slått blodrøde alarmer om svoveldioksidnivåene i Storbritannia og advart om svovelskyen som skal ha fulgt i etterkant av utbruddet torsdag.
Advarte i England
Englands største avis, Daily Mail, har blant annet advart folk mot å gå utendørs, en advarsel som ikke virker å være veldig gyldig.
Til konkurrenten The Sun, sier en talsperson fra Storbritannias meteorologiske institutt.
– En svovelsky som oppsto i vulkanen på Island har krysset Storbritannia høyt oppe i atmosfæren. Det har ikke blitt merket noe særlig fordi det har høyt oppe i atmosfæren og har liten effekt på luftkvaliteten på bakken.
ASKESKY: Denne grafikken viser Norsk institutt for luftforsknings (NILU) simulering av asketransport etter vulkanutbruddet på Island natt til torsdag. De norske forskerne sier at det ikke er tegn til at asken når Norge og at nivået av svoveldioksid her til lands er lav. Vis mer
Røde nivåer
Med alarmene fra Storbritannia, måtte vi selvfølgelig sjekke ståa her i Norge. Flere av kartene brukt i britiske medier, blant annet fra værtjenesten Windy.com – vist til i toppen her – viser røde nivåer for svoveldioksid (SO2) .
De røde nivåene på kartet vises også over deler av Sør-Norge søndag ettermiddag.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
Eksponering for SO2 i uteluft kan i verste tall føre til helseskader, ifølge FHI. Den dominerende menneskeskapte utslippskilden er svovelholdige fossile brennstoffer som kull og tungolje, men også vulkanutbrudd kan føre til høye mengder svoveldioksid.
Her fanger en drone øyeblikket der en gruppe klatrere i Indonesia forstår alvoret idet en vulkan bryter ut. Video: Instagram / @anak_esa Vis mer
– Ingen risiko
Dagbladet har søndag vært i kontakt med Norsk institutt for luftforskning (NILU). De har gjort simuleringer av asketransport etter utbruddet.
Deres illustrasjoner viser svoveldioksidnivåene over Storbritannia og Island.
– Som du vil se er det ingen tegn til at asken kommer helt til Norge, noe som skyldes at det er små mengder som er sluppet ut, og at utbruddet ikke nådde høyt opp i atmosfæren. Nivåene av SO2 er også lave, og vil ikke medføre noen helserisiko, skriver forskningsdirektør Atomsfære og klima ved NILU, Kjetil Tørseth, i en e-post til Dagbladet.
– Må være feil
Vakthavende meteorolog Pernille Bromander sier til Østlands-Posten at det er små mengder som er på vei.
– Det kan lukte litt promp, rett og slett, men bortsett fra det tror jeg ikke dette vil få noen konsekvenser.
Hilde Jorunn Fagerli er leder for klimamodellering og luftforurensning ved Meteorologisk institutt og avviser også overfor avisa at det er farlige nivåer nå.
Heiko Klein, ingeniør og koordinator for beredskapsmodeller ved Meteorologisk institutt, sier til Østlands-Posten at det er store muligheter for at alt sammen skyldes en feil i modellberegningen hos Windy.com.
– Jeg har sett på beregningen fra fredag. Da var det ingen svovelsky. Men på den nye modellen, fra lørdag, var det plutselig en stor svovelsky over Atlanterhavet, uten at den hadde noe opphav fra Island. Derfor mener vi det må være en feil.