lørdag, marts 15, 2025

Top 5 i denne uge

Relaterede indlæg

– Ekkoet er markant

Skjærgårdsidyll med bølgeskvulp og fuglesang – og dundrende Preikestolen-helikoptre med turister. – Ekkoet er markant, reagerer næringsdrivende. – Må regne med noe støy til tider, svarer selskap.

FLYR RETT OVER: Bildet viser en helikopterflygning fra Stavanger til Preikestolen i Lysefjorden – med rute rett over Kalvøy. Helikopteret er over øya på bildet. Foto: Flightradar / skjermdump Vis mer

Ute i havet, ikke langt fra Stavanger by, ligger det flere idylliske skjærsgårdsøyer – blant dem Kalvøy. «Stedet for deg som vil koble helt av fra byens kjas og mas og heller nyte en dag i vakker natur ute i havgapet», som det står på Hotels.no.

En av de næringsdrivende aktørene på øya, Kalvøy Maritime Park AS, sendte imidlertid på tampen av sommeren i fjor en klage til Luftfartstilsynet:

«[Det] gjelder hyppig flygninger med turister til Lysefjorden. Hvert 10. minutt på dagtid der helikoptertrafikk legges like over våre lokaler, der vi selv driver rekreasjon/arrangement», står det i klagen, som Dagbladet har fått innsyn i.

«Vi driver også næring med unik norsk natur der vi skal kunne kommunisere med våre gjester. Dette er ikke noe helikoptertrafikk med turister har enerett på», står det videre.

De oppfordret Luftfartstilsynet til å be helikopterselskapene om å legge om reiseruta til langs fjorden, framfor rett over øya.

- Ekkoet er markant

LEI AV STØY: Daglig leder Alf Middelthon, som driver selskapslokaler, arrengement og guiding på Kalvøy. Foto: Privat Vis mer

– Må noen ganger ta pause

Kalvøy Maritime Park AS fikk ikke noe medhold i klagen, bekrefter daglig leder Alf Middelthon overfor Dagbladet inn mot årets sesong.

Han sier at helikoptertrafikken ikke har vært like sjenerende så langt i år, men «vi får se utover sommeren».

– Ekkoet fra flygninger nede på åpent lende er markant når vi har skog rundt oss. Vi driver med gruppeaktivitet og guiding, og må noen ganger ta pause slik at alle kan høre det som blir sagt, forklarer han.

Han understreker at det «ikke skal mye ruteendring til før sjenansen minker drastisk».

- Ekkoet er markant

UTSIKT MOT HAVET: Kalvøy ligger øst for Stavanger sentrum, og er kommunens østligste punkt. Her kan man oppleve havet og dyreliv. Foto: Privat Vis mer

Dette svarte Luftfartstilsynet:

Luftfartstilsynet har forståelse for at helikopterstøy kan oppfattes som belastende.

Generelt åpner regelverket for en stor grad av frihet i luften, på samme måte som for biltrafikk eller fritidsbåter. Luftrommet deles inn i kontrollert og ukontrollert luftrom. Kontrollert luftrom består av den øvre delen av luftrommet og luftrommet rundt kontrollerte flyplasser. Ikke-kontrollert luftrom er det luftrommet som går fra bakken og opp/inn til kontrollert luftrom. En stor del av norsk luftrom er ikke-kontrollert.

I kontrollert luftrom må flyet eller helikopteret ha klarering fra lufttrafikktjenesten. Rundt en flyplass er det normalt fastsatt inn- og utflygingstraseer. I ukontrollert luftrom kan pilotene selv bestemme hvor og når de vil fly, med noen få unntak.

Minstehøyder kan være en begrensning. Over tettbebyggelse eller folkeansamlinger i friluft er minstehøyden 300 meter (1000 fot) over høyeste hindring. I andre områder er minstehøyden 150 meter (500 fot) over bakken eller vannet.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Minstehøyden kan i enkelte tilfeller fravikes, avhengig av hvilken type flygning det er snakk om. Blant annet kan den fravikes under avgang og landing, når det er nødvendig av treningsformål eller når det er gitt tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Luftfartstilsynet rådet videre klager til å ta kontakt med helikopterselskapene direkte for å høre om de kunne gå med på å legge om ruta.

Vis mer

Helikopteraktør: – Avhengig av turister

Helitrans AS er en av aktørene som flere ganger i det siste har flydd strekningen Stavanger-Preikestolen i Lysefjorden – med rute rett over øya.

Pressekontakt Bård Over Myhr sier at selskapet tar alle henvendelser og klager på alvor, men presiserer at Stavanger og området rundt er kjent for sin turisme og aktivitet, som fører til en viss grad av støy og ulike meninger om dette.

– Vi er en av tre operatører som flyr turister fra Stavanger. For øvrig har vi også en nasjonal beredskap med helikopter i Norge. Med våre 15 helikopterbaser og cirka 25 helikoptre har vi de siste årene dekket hele Norges skogbrannberedskap. Vi kan også bli aktivert ved spesielle hendelser, som stormen «Hans» siste år, sier han.

– Skogbrannberedskapen er en viktig del av vårt arbeid, men den varer bare en liten del av året. For å opprettholde en såpass stor dekning, må vi ha andre inntekter, og sightseeingflygninger med turister bidrar til å dekke kostnadene for deler av året som ikke dekkes av statens beredskap, fortsetter han.

- Ekkoet er markant

TURISTMAGNET: Preikestolen er en av Norges største turistmagneter. Over 300 000 mennesker tar turen ut på klippen hvert år – flere velger også å se den fra lufta. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer

– Må regne med noe støy

Myhr påpeker at persontransport med helikopter er strengt regulert, og at de gjør sitt beste for å overholde gjeldende regler og forskrifter til enhver tid.

– Så som minstehøyder i og utenfor bebygde områder. Hvor det er mulig prøver vi å legge inn ytterligere buffer nettopp for å redusere sjenanse.

Men:

– Vi må også ta hensyn til passasjerenes og vårt mannskaps sikkerhet, og det er naturlig å fly over øyer i området for å kunne foreta en nødlanding om nødvendig. En alternativ rute vil være en omvei og kan forårsake sjenanse for andre, uten å være en bedre løsning. Innenfor rammene vi er gitt, prøver vi å fly med minst mulig sjenanse for omgivelsene, og vi begrenser stort sett våre flyvninger innenfor normal arbeidstid klokka 08.00 til 18.00. Med en beliggenhet like utenfor en av Norges største byer må man imidlertid regne med noe støy til tider.

KLESVALG: Bobilpatruljen gikk til Preikestolen, og snakket med flere på veien om hvordan det var. De fleste angret på klesvalget. Reporter: Kaja Gustavsen Tvetene. Kamera: Jenny Emilie Aas / Dagbladet TV Vis mer

Myhr sier at de har tett dialog med de andre helikopteroperatørene for å kartlegge lokale problemområder og finne gode løsninger.

– Når sesongen er over, vil vi naturligvis revurdere ruter og andre relevante faktorer for neste år. Vi setter pris på alle innspill og at denne problematikken blir tatt opp, og vi er åpne for videre dialog for å finne best mulige løsninger for alle parter.

- Ekkoet er markant

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

- Ekkoet er markant

Norgesferie 2024les mer

Næste artikel

Populære artikler