Mens danske vikingeborge, -centre og -museer i årevis på den mest levende måde har formidlet den formidable fortid, er man i vores naboland kommet med på vikingebølgen lidt senere. Men de svenske vikinger, som handlede og hærgede mod øst, er bestemt ikke mindre fascinerende end de danske. Mød dem på museer, på arkæologiske og World Heritage-steder og på menukortet.
Gravhøjene ligger på række i Gamla Uppsala, som var politisk og religiøst centrum for vikingernes forfædre i Vendel-tiden, som perioden kaldes i Sverige.
Gravhøjene ligger på række som store græsklædte halvkugler. Her i Gamla Uppsala er konger og måske dronninger og andre fra samfundets top gravsat for mere end 1.000 år siden, i den periode, som svenskerne kalder Vendel-tiden efter de bådgrave, man har fundet nær kirken i landsbyen Vendel omkring 30 kilometer mod nord.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
I Danmark har vi ikke et specielt navn for den tid. Germansk jernalder er det nærmeste, vi kommer de 250 år, der gik forud for vikingetiden. Lidt synd kan man mene, for vikingernes forfædre stod ikke tilbage hverken i mod, rejselyst eller handelsevner – nogle gange fredeligere udført end andre. De drog også ud og handlede i det meste af Nordeuropa.