mandag, december 23, 2024

Top 5 i denne uge

Relaterede indlæg

Hyller Tore Strømøy etter exit

Mandag ble det klart at Tore Strømøy og NRK avslutter samarbeidet. Kollegaer hyller innsatsen hans gjennom flere tiår på skjermen.

– UNIK EVNE: Are Sende Osen roser kollega Tore Strømøy, etter at det mandag ble kjent at sistnevnte avslutter samarbeidet med NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer i Sammendraget er laget av ChatGPT og godkjent av Dagbladet. Lukk

Kort fortalt

  • Tore Strømøy og NRK avslutter samarbeidet etter flere tiår.
  • Strømøy, kjent for «Tore på sporet», har vært en viktig profil i NRK siden 1986.
  • Kollegaer og kjente hyller hans innsats.
  • Strømøy har laget flere omdiskuterte programmer, inkludert «Ingen elsker Bamsegutt».

Vis mer

Tore Strømøy står blant annet bak TV-suksessen «Tore på sporet», og har vært å se og høre på statskanalen siden han ble ansatt som radioreporter i NRK Trøndelag i 1986.

Siden 2013 har han hatt en oppdragstakerkontrakt med NRK, men mandag ble partene enige om å avslutte denne.

– Tore Strømøy har vært en viktig profil for NRK med stor folkelig appell. Nå var det riktig å avslutte samarbeidet, sier regionredaktør Eivind Undrum Jacobsen i NRK Midt.

– Unik evne

Are Sende Osen er blant dem som har hatt samme arbeidsplass som Strømøy på NRKs trondheimskontor. NRK-profilen er for mange kjent som halvparten av radioduoen «Are og Odin».

– Tore Strømøy har gjort en formidabel innsats gjennom mange år, og er en av Norges mest sette programledere. Han har en unik evne til å kommunisere med intervjuobjektene og seerne, sier han til Dagbladet.

Osen sier videre at en programleder av Strømøys kaliber er en sjeldenhet, og at han ønsker ham lykke til videre.

Hyller Tore Strømøy etter exit

LANG ERFARING: Tore Strømøy, blant annet kjent for «Tore på sporet», har vært en viktig profil i NRK siden 1986. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

Strømøy får også støtte fra Ole Ivars-medlem William Kristoffersen.

– Han har gjort mye bra for NRK og den norske befolkningen, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Han er bassist og låtskriver i dansebandet og deltok i årets sesong av musikkprogrammet «Hver gang vi møtes».

Fakta om Tore Strømøy:

  • Født 19. februar 1960 på Frøya i Trøndelag.
  • Var idrettsmann før han gikk inn i journalistikken og vant blant annet NM i kappgang en rekke ganger.
  • Var journalist både i Arbeider-Avisa og Adresseavisen på midten av 1980-tallet før han etter hvert havnet i NRK i 1986.
  • Mest kjent for TV-suksessen «Tore på sporet» som hadde sin første sesong i 1996.
  • Ble kåret til «Årets TV-navn» i 1996, 1997 og 2000.
  • Var programleder i NRK-dokumentaren «Bamsegutt», som ble trukket etter kort tid etter lanseringen i fjor høst etter at det kom fram at hovedpersonen var dømt for seksuelle overgrep mot barn uten at dette ble opplyst i serien. Serien ble senere felt i PFU.

(NTB)

Vis mer

– Glad det ble sendt

Kristoffersen forsvarte Strømøy under den massive kritikken av suksesserien «Tore på sporet» tidlig på 2000-tallet. Serien, som gjenforener folk som har mistet kontakten, ble i sin tid kalt sosialpornografi og særlig kritisert for metodene i et program om adopsjon.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Han understreker at han ikke har fulgt med på den siste tidas kritikk av programmer som «Ingen elsker Bamsegutt».

– Men jeg så mange av programmene da han laget «Tore på sporet», og det var interessante program.

Hyller Tore Strømøy etter exit

– MYE BRA: Ole Ivars-medlem William Kristoffersen mener at Tore Strømøy har gjort mye bra for både NRK og den norske befolkningen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

De to er på fornavn etter flere arrangementer der Ole Ivars spilte og Strømøy var konferansier.

– Det var mange positive ting som kom fram i «Tore på sporet» og jeg er glad det ble sendt, sier Kristoffersen.

Strømøy skal etter planen på lufta med radioprogrammet «Telefontimen med Tore» på torsdag, men det er foreløpig uklart om dette gjennomføres.

Det er bare seks dager siden 64-åringen annonserte på egen Facebook-profil at radioprogrammet var tilbake på NRK P1+.

– NRK og Tore er nå enige om å avslutte samarbeidet. Vi jobber videre med planene for radioprogrammene han har ledet, skriver regionredaktør Jacobsen i en melding til Dagbladet.

Strømøy har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag kveld.

FÅR DRAPSTRUSLER: I et ekslusivt intervju med Dagbladet åpner Jan-Egil Granfoss, som gjennom NRK ble kjent som »Bamsegutt», opp om dokumentaren, flukten fra Fillippinene og tiden etter. Video/foto: NRK, NTB, Nina Hansen, Jostein Sletten / Dagbladet TV. Reporter: Karoline Guldbæk, Magnus Paus / Dagbladet Vis mer

Omdiskutert

I fjor ble dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt», med Strømøy i spissen, trukket permanent av NRK etter at det ble kjent at hovedpersonen Jan-Egil Granfoss (61) ble dømt for sedelighetsforbrytelser mot seks barn i 1991.

Dokumentaren ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU), og NRK har beklaget overfor de berørte i saken. Selv har Strømøy bestridt avgjørelsen om å fjerne serien og understreket at han ikke hadde ansvaret for at dommen ikke ble informert om i serien.

Dette er «Bamsegutt»-saken:

  • Onsdag 15. oktober publiserte NRK dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt».
  • Dokumentarserien omhandlet Jan-Egil «Bamsegutt» Granfoss, som ifølge serien var strandet i Filipinene som en konsekvens av uoverenstemmelser med det norske velferdssystemet.
  • Serien vakte raskt stor oppmerksomhet, og resulterte blant annet i en pengeinnsamling til inntekt for Granfoss, hans kone og deres felles barn, for å finansiere returen til Norge fra Filipinene.
  • Samme uke ble det kjent at NRK hadde utelatt vesentlig informasjon fra serien, mest sentralt at Granfoss ble sedelighetsdømt i 1991.
  • Dommen fra 1991 omhandler utuktig omgang med seks barn i alderen 8 til 10 år.
  • Granfoss ønsket selv at dommen mot ham skulle komme fram, har hans advokat uttalt.
  • I etterkant har NRK innrømmet at det ble gjort feilvurderinger og trukket den omdiskuterte serien permanent.
  • Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen har sagt at hun er lei seg for at serien har blitt en belastning for familien som er omtalt, og gitt en uforbeholden unnskyldning til dem og til de fornærmede i saken fra 1991.

Vis mer

Sist uke måtte Strømøys radioprogram «Telefontimen med Tore» legge bort sine opprinnelige planer om å ta opp bråket rundt kongefamilien.

NRK begrunnet avgjørelsen med at de var for dårlig rigget og at det var for mange etiske fallgruver i saken.

Populære artikler