Lastenlääkäriyhdistys ei pidä osteopatiaa lapsille suositeltavana, koska tutkimusnäyttöä sen tehokkuudesta ja turvallisuudesta uupuu.
Kaisla Kuuskoski
Suomen lastenlääkäriyhdistys ja Suomen lastenneurologinen yhdistys vetoavat lääkäreihin, että he eivät tekisi vauvoille tai lapsille lähetteitä osteopatiaan.
Osteopatia on käsin tehtävää terapiaa, jonka esimerkiksi Mehiläinen väittää hoitavan ja ehkäisevän kehon kiputiloja ja toimintahäiriöitä kaikenikäisillä. Osteopatiasta on tullut suosittua vauvojen ja pienten lasten hoidossa.
– Lastenlääkärit törmäävät vastaanotoillaan yhä useammin vauvoihin, jotka käyvät osteopatiassa tai joille pyydetään lähetettä osteopatiaan, lastentautien erikoislääkäri, kliininen opettaja Lotta Immeli kommentoi Lääkärilehdelle.
– Hoitoa mainostetaan Imetyksen tuki ry:n nettisivuilla, ja myös neuvolasta terveydenhoitajat ja synnytyssairaaloista kätilöt ohjaavat lapsia osteopaateille, vaikka tutkimusnäyttöä hoidon hyödyistä ei ole. Osteopaatit toteavat lapsilla ”jumeja”, joiden väitetään olevan erinäisten oireiden taustalla, Immeli sanoi lehdelle.
Vauvojen vienti osteopatiaan perustuu usein ajatukseen, että vauvan kudoksiin muodostuisi jännitteitä sikiöaikana kohdussa tai synnytyksen aikana. Näin kirjoittaa muun muassa Imetyksen tuki ry verkkosivuillaan. Järjestön verkkosivuilla kirjoitetaan, että tällaiset jännitteet haittaisivat kehon normaalia toimintaa ja voisivat vaikuttaa imemisvaikeuksien kehittymiseen.
Erään oululaisen osteopatiaa tarjoavan yrityksen verkkosivuilla väitetään, että esimerkiksi vääräaikainen supistus synnytyksessä voisi johtaa kehon häiriöön. Sivustolla väitetään, että ”syntymätrauma” voi johtaa muun muassa lapsen pukemisen vaikeuteen, selkärankaan kohdistuvaan paineeseen tai kehitysviivästymiin tai moniin sairauksiin kuten migreeniin, allergioihin tai fibromyalgiaan. Lähteitä ei kerrota.
Suomen osteopatialiitto kuvailee sivuillaan, että osteopatiassa keho nähdään kokonaisuutena, ja terveyteen voivat vaikuttaa kehossa, mielessä tai ajatusmaailmassa tapahtuvat muutokset.
Lastenlääkäriyhdistykset ovat julkaisseet kannanoton aiheesta marraskuun lopussa. Siinä todetaan, että tällä hetkellä ei ole olemassa riittävää tutkimusnäyttöä, joka tukisi osteopatian tehokkuutta tai turvallisuutta vauvojen tai isompien lasten erilaisten ongelmien kuten kehitys- tai syömisongelmien hoidossa.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
”Myöskään osteopaattien koulutuksesta tai sen laadusta ei ole tarpeeksi tietoa, jotta voisimme varmistua heidän pätevyydestään lasten terveydenhoidossa”, lausunnossa todetaan.
Lapsille tarjottavan hoidon tulee perustua luotettavaan ja tieteellisesti todistettuun näyttöön ja yleisesti hyväksyttyihin hoitomuotoihin, yhdistykset vetoavat. Ne suosittelevat lääkäreitä ohjaamaan potilaat ja heidän perheensä sellaisten hoitomuotojen pariin, joissa hyödynnetään näyttöön perustuvia hoitomuotoja.
Ruotsissa lainsäädäntö ei salli osteopatian tarjoamista alle 8-vuotiaille lapsille.
Suomen osteopaattiliitto on vastannut lääkärien kannanottoon omalla lausunnollaan. Liiton mukaan suositus olla tekemättä lähetteitä osteopatiaan rajoittaa perheiden valinnanvapautta ja kaventaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia potilaiden hoidossa.
”Suomen osteopaattiliiton tietoon ei ole tullut yhtään potilasvahinkoa lasten osteopaattisen hoidon osalta. Tämä on merkittävä tieto, joka on hyvä huomioida kirjatessa kannanottoa osteopatian turvallisuudesta”, lausunnossa todetaan.
”Näyttö manuaalisten hoitojen vaikutuksista on rajallista. Nykyistä tutkimusnäyttöä osteopatian vaikutuksista, erityisesti lapsilla, olisi hyödyllistä täydentää, jotta ymmärrys hoidon hyödyistä ja turvallisuudesta lisääntyisi.”
Liitto nostaa esiin, että Suomessa osteopaatti on Valviran valvoma nimikesuojattu ammattinimike.
Liiton mukaan osteopatia toimii muiden ammattien rinnalla lasten hyvinvoinnin edistämisessä, kun se toteutetaan oikein ja hyvässä yhteistyössä esimerkiksi neuvoloiden ja lääkärien kanssa. Liitto toivoo, että keskustelu lasten osteopatiasta jatkuu avoimena ja rakentavana ja että hoitokäytännöt perustuvat tietoon, moniammatillisuuteen ja potilaiden etua palveleviin ratkaisuihin.