Et forskerhold med et dansk kærestepar i spidsen har fundet arkivbilleder taget fra luften under Anden Verdenskrig i en kælder. Fotografierne afslører, at den grønlandske kystlinje er under forandring og vokser i takt med den globale opvarmning.
Vokseværk. Et internationalt forskerhold med danskere i spidsen har studeret billeder af Grønlands kyster taget under Anden Verdenskrig, i 1985 og i dag, og det har afsløret, at de grønlandske floddeltaer har vokseværk. På dette billede ser man deltaet i den snævre Tasermiutfjord, som er vokset 200 meter ud i vandet siden 1985. Foto: Google Earth
Man ved godt, at der vil komme havvandsstigninger i takt med, at indlandsisen smelter på Grønland. Og man ved også godt, at Grønland rejser sig i takt med, at trykket fra isen letter. Men hvad sker der egentlig med den grønlandske kystlinje i takt med at temperaturen stiger i Arktis? Det isfri land, der ligger mellem indlandsisen og havet.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
»Der er ikke nogen geografer eller klimaforskere, der for alvor har undersøgt den grønlandske kyststrækning i forbindelse med de aktuelle klimaforandringer. Groft sagt kan man sige, at klimaforskerne enten arbejder inde på indlandsisen eller ude på havet. Men selve kystlinjen har været overset set fra et videnskabeligt synspunkt. Det har vi nu lavet om på«, siger postdoc Mette Bendixen fra Center for Permafrost på Københavns Universitet, der sammen med sin kollega og kæreste Lars Lønsmann Iversen har stået i spidsen for en undersøgelse, hvor de har studeret, hvad der er sket med den grønlandske kystlinje de seneste 75 år.