Kahvin perinteinen haastaja on ottanut suomalaisten suosikkia kiinni viime vuosina.
Suomalaisten kahvin kulutus näyttää kääntyneen kuluvalla vuosikymmenellä pysyvään laskuun. Teen myynti on sen sijaan kasvanut viime vuodet tasaista tahtia. Teetä suosivat perinteisesti etenkin naiset, mutta entistä enemmän myös nuoret.
Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen tilastojen mukaan suomalaiset juovat kahvia noin 8,7 kiloa henkeä kohden vuodessa. Vielä kymmenen vuotta sitten lukema keikkui kymmenen kilon tietämissä.
Teen kulutuksesta ei sen sijaan löydy tarkkoja lukuja, sillä myynti- ja maahantuontimääriä ei tilastoida Suomessa yhtenäisesti. THL:n vuonna 2017 tekemän FinRavinto-tutkimuksen mukaan suomalaiset aikuiset juovat teetä keskimäärin desilitran päivässä. Se vastaa noin 300:aa grammaa valmistamatonta teetä henkeä kohden vuodessa. Yli puolet aikuisväestöstä ei kuitenkaan juo teetä lainkaan.
Teealan tukku- ja vähittäiskauppiaat arvioivat STT:lle, että teen kulutuksen kasvu on jatkunut viime vuosikymmenen lopulta muutaman prosentin vuosivauhtia.
Sama tuntuma on myös THL:n erikoistutkijalla Niina Kaartisella, joka pureutui aiheeseen taannoisessa FinRavinto-tutkimuksessa.
Tuolloin 29 prosenttia miehistä ja 41 prosenttia naisista kertoi juovansa teetä. Teetä juovilla miehillä keskimääräinen teenkulutus oli runsaat 2,5 desilitraa ja naisilla noin 3,5 desilitraa päivässä.
Miehistä teetä joivat vähiten 18–44-vuotiaat. Naisilla ei sen sijaan ollut selkeitä ikäryhmittäisiä eroja.
Kaartisen mukaan vuoden 2017 lukemat pitänevät edelleen varsin hyvin paikkansa, sillä aikuisiällä kahvin ja teen kokonaiskulutus on jo suhteellisen vakiintunutta. Koko väestön tasolla muutokset ovat muutenkin hitaita.
– Ennemminkin kulutusmuutos näkynee siinä, että kahvi- ja teelaatujen valikoima on laajentunut huomattavasti, hän arvioi.
Kaartisen näkemykset saavat vahvistusta myös teekauppiailta.
Suomen suurimpiin teetukkureihin lukeutuvan Aaro Forsmanin yrittäjän Aarne Santamäen mukaan myynti pomppasi reippaasti koronapandemian alussa, mutta on sittemmin tasaantunut muutaman prosentin vuosikasvuksi.
– Hinnan lisäksi kuluttajat ovat entistä laatutietoisempia. Se korostuu etenkin irtoteen kohdalla, Santamäki sanoo.
Yhtiö teki hiljattain asiakaskyselyn yhdessä S-ryhmän kanssa. Siinä ilmeni, että teen suosio kasvaa eniten alle 30-vuotiaiden joukossa. Innokkaimpia teenjuojia olivat kyselyn mukaan yli 50-vuotiaat naiset.
Santamäen mukaan suomalaisessa teekulttuurissa on nähtävissä vastaava muutos kuin aiemmin kahvin kohdalla. Tiedon ja kysynnän kasvaessa myös kalliimmat ja erikoisemmat teelaadut löytävät hiljalleen tiensä kahviloihin ja kauppojen hyllyille.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
– Irtoteellä on marketeissa hyllytilaa jo noin kolminkertainen määrä Ruotsiin verrattuna, Santamäki kertoo.
Keskon päivittäistavarakaupan osto- ja myyntipäällikön Minna Lanton mukaan tee on käynyt kaupaksi varsin tasaista tahtia ja myyntiä ovat suosineet viime vuosien laatu-, ympäristö- sekä terveystrendit. Toisaalta myös edullisemmat kaupan omat merkit ovat löytäneet ostajansa.
– Pienessä lähikaupassa voi olla nykyisin tarjolla kymmeniä teelaatuja. Myös kofeiinittomat teet, luomuteet ja erilaiset yrttihaudukkeet kiinnostavat. Teen myyntimäärät ovat kuitenkin edelleen vain kymmenesosa kahvin volyymista.
Jyväskylässä ja Tampereella kivijalkamyymälöitä pyörittävän TakeT:n yrittäjän Anu Tummavuori-Liemannin mukaan teekulttuuri tekee nyt läpimurtoa etenkin nuoremman polven keskuudessa.
– Teen kanssa voi hifistellä opiskelijabudjetilla, ja suosion kasvu on näkynyt myös opiskelijatapahtumissa. Oluen ja alkoholin sijaan juodaan entistä enemmän teetä, Tummavuori-Liemann kertoo. Teekulttuuri on pisimmällään pääkaupunkiseudulla, mutta saa yrittäjän mukaan jatkuvasti jalansijaa myös muissa isommissa kaupungeissa. TakeT:n liikevaihto oli viime vuonna noin 700 000 euroa ja asiakkaina kuluttajien lisäksi kahviloita ja ravintoloita. Kivijalkamyymälöiden lisäksi yrityksellä on oma verkkokauppa.
Tummavuori-Liemannin mukaan kasvulle on simppeli selitys.
– Jos pääsee hyvin haudutetun teen makuun, sitä haluaa lisää. Kun kahvilat vaihtavat halvat pussiteet parempiin laatuihin, ovat pannutkin pian tyhjiä.
Teen suosion kasvu on nähty viime vuosina myös Teen ystävät ry:ssä. Yhdistys on nimennyt päätehtäväkseen teekulttuurin edistämisen Suomessa.
– Teetrendi kasvaa edelleen. Meillä on tällä hetkellä noin 300 aktiivista jäsentä ja tilaisuudet ovat aina täynnä, kertoo puheenjohtaja Petra Tandefelt.
Teen myynti on muutamaa isoa tukkuria lukuun ottamatta vielä pienten toimijoiden bisnestä. Yrittäjiä on kuitenkin tullut tasaista tahtia lisää.
– Helsingissäkin oli takavuosina vain pari pientä teekauppaa ja jokunen teehuone. Nyt niitä on jo pitkä lista, Tandefelt toteaa.
Teen suosion kasvu on näkynyt selkeästi myös Tandefeltin omalla työpaikalla Suomenlinnan lelumuseon kahvilassa.
– Vielä muutama vuosi sitten kahvipannu tyhjeni useammin kuin haudutetut teekannut. Nyt ne vajuvat likipitäen samaa tahtia.