Indhold
Kristian (21) fra Bodø opplevde enhver supporters mareritt under årets Palmesus.
HETS: Bodøværingen Kristian Andreas Åseng fikk kjenne på hat grunnet fotballdrakta si under årets Palmesus-festival. Arrangøren opplyser at de har et høyt fokus på sikkerheten til festivaldeltakerne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer i Sammendraget er laget av ChatGPT og godkjent av Dagbladet. Lukk
Kort fortalt
- Kristian (21) fra Bodø opplevde trakassering under Palmesus-festivalen i Kristiansand.
- Han ble utsatt for slengkommentarer, dytting og spytting, og fikk drakta si stjålet.
- Festivalledelsen sier hendelsen er ukjent for dem, og understreker sitt fokus på sikkerhet.
Vis mer
– Det er kjipt at det blir sånn når man egentlig er samlet for å ha det gøy, sier Kristian Andreas Åseng (21).
Bodø/Glimt-supporteren fikk helga si snudd opp ned på grunn av laget han heier på.
– Under Palmesus-festivalen fikk jeg oppleve ting som ikke er greit, forteller han til Dagbladet.
AN omtalte saken først.
Slengkommentarer
Bodøværingen var forrige helg på plass i Kristiansand for å være med på Palmesus, Skandinavias største strandfest, da kritikken plutselig haglet rundt ham.
– Folk gikk forbi og slengte kommentarer om at deres lag er mye bedre enn Glimt. Ordene «hate Bodø/Glimt» ble en gjenganger.
– Det er greit at vi ikke deler samme favorittlag, men etter hvert ble det veldig mye, forteller Åseng om opplevelsen.
Lite visste han at dette bare var starten på ei ubehagelig helg.
STOLTHET: Kristian Andreas Åseng kler titt og ofte på seg Glimt-drakta si, både for å vise støtte til laget og for å stolt vise folk hvor han kommer fra. Foto: Privat Vis mer
Dytting og spytting
Det startet med noen uskyldige kommentarer. De første børstet han av seg og fortsatte festen videre med kompisene sine.
Men utover kvelden forteller han at ble det mer fysisk. Åseng forteller at han opplevde å bli knuffet og dyttet på da kompisgjengen var på et utsted i nærheten av festivalområdet.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
– Det var ikke før kompisene mine kommenterte at det var ekstra knuffing mot bare meg, at jeg la merke til det, sier han.
Det stoppet heller ikke der. Det var først da Åseng kom hjem fra byen at han fikk hakeslepp og innså hva folk hadde gjort mot ham.
– Da oppdaget jeg at det var tydelige spyttemerker over hele drakta, forteller 21-åringen.
FESTIVALKAOS: Åtte personer døde etter festivalkaos på Atrowold-festivalen, fredag 5. november. Det oppstod trengsel både ved inngangen og konserten. Vis mer
Frarøvet drakta
Nye muligheter ventet neste dag, men også da skulle Åseng få kjenne på hat tilknyttet drakta han hadde på seg.
Værgudene var ikke sjenerøse under den siste festivaldagen, og regnet høljet ned. Åseng ble søkkvåt og byttet ut drakta med en regnponcho, og holdt drakta i hånda for at den skulle tørke.
– Ut av det blå nappet noen drakta ut av hånda mi. Jeg snudde meg umiddelbart for å se hva som skjedde, men da var den sporløst forsvunnet, forteller han.
– Jeg gikk rundt og lette etter den på festivalområdet etter konserten, men innså etter hvert at den var forsvunnet for godt.
– Hvilke tanker og følelser sitter du igjen med etter helga?
– Mye av gleden med å være på festival blir tatt bort når noen ødelegger på denne måten. Jeg synes det er kjipt, svarer Åseng.
– Fokus på sikkerhet
Leif Fosselie, daglig leder i Palmesus, forteller til Dagbladet at hendelsen er ukjent for dem.
– Hadde saken blitt meldt inn til oss, ville vi selvsagt tatt tak i det umiddelbart. Hendelsen er unik og slett ikke normal for Palmesus-publikummet, sier han.
Fosslie trekker fram at det har vært svært få alvorlige hendelser opp gjennom åra festivalen har eksistert.
– Bystranda i Kristiansand skal være det tryggeste stedet man skal kunne oppholde seg under Palmesus, og vi har et stort og proaktivt fokus på sikkerhet.
– Flere hundre vektere, politi, helsepersonell, brannvesen, livreddere og trivelsvakter er på jobb under Palmesus for å sikre at strandfesten utelukkende skal handle om å ha det gøy, avslutter han.