lørdag, marts 15, 2025

Top 5 i denne uge

Relaterede indlæg

Valtterin telttaretki sai hätkähdyttävän käänteen

Päällimmäinen tunne oli ihmetys, kun vierailijat tulivat nuotiopaikalle.

Kaksi villasikaa tutki maastoa aivan Valtterin teltan vieressä nuotiopaikalla.Video: Valtter Määttä

Retkeilemässä olleen Valtter Määtän aamupalahetki Espoon Nuuksiossa sai erikoisen käänteen, kun seuraksi puiden takaa tuli kaksi villisikaa muistuttavaa eläintä.

– Katsoin ensin, että se olisi ollut karhu. En ole ennen nähnyt villisikoja enkä edes tiennyt, että Suomessa on villisikoja, hän kertoo.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Mervi Kunnasranta kertoo, että Määtän kuvaamat kippurahäntäiset siat eivät kuitenkaan ole villisikoja vaan Suomessa harvinaisia villasikoja, jotka todennäköisesti ovat karanneet joltakin tarhalta.

Villasiat haistelivat ja kävelivät ympäri nuotiopaikkaa Nuuksiossa. Ensimmäisellä kerralla siat tulivat noin kymmenen metrin päähän Määtästä ja hänen veljestään. Ne kulkivat aivan teltan vierestä kärsät maassa. Hetken päästä eläimet lähtivät pois metsän siimekseen.

Päällimmäinen tunne oli tuolloin ihmetys, Määttä kertoo.

Tunnin päästä villasiat palasivat nuotiopaikalle.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

– Se oli vähän pelottavaa. Ne katselivat siinä hetken ja lähtivät menemään, Määttä sanoo.

Hän arvelee eläinten säikähtäneen muita likelle tulleita retkeilijöitä.

Määttä oli veljensä kanssa kesällä yhden yön metsäretkellä Nuuksion Vääräjärvellä. Vaikka heillä oli ruoat esillä nuotiopaikalla, siat pitivät hieman etäisyyttä.

– Eivät ne uskaltaneet kovin lähelle tulla, Määttä sanoo.

Valtterin telttaretki sai hätkähdyttävän käänteen

Villasika eli mangalitza on Suomessa harvinainen tarhaeläin, jonka marmoroituva liha on arvostettua rasvapitoisuutensa ja makunsa takia. Villasialla on nimensä mukaisesti paksu turkki, joka kihartuu. Sikalaji on alun perin jalostettu 1800-luvulla Itävalta-Unkarissa hovin pöytiin. Villasikoja kasvatetaan Suomessa muutamalla kymmenellä tilalla.

Valtterin telttaretki sai hätkähdyttävän käänteen

Artikkelia korjattu kauttaaltaan 6.10. kello 20.22. Toisin kuin uutisessa ensin kerrottiin, kyseessä eivät olleet villisiat vaan villasiat. Uutiseen lisätty Kunnasrannan kommentti ja tietoa villasioista. Lisäksi poistettu artikkelissa ollutta tietoa villisioista.

Populære artikler