Indhold
I kveldens «Debatten» går Se og Hør-redaktøren hardt ut mot helgas bryllup. Presse- og kommunikasjonssjef Simon Valvik tar avstand fra påstandene.
Presse- og kommunikasjonssjef for prinsessebryllupet, Simon Valvik, var tirsdag på «Debatten» for å diskutere helgas begivenhet. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Masha Dundic Vis mer
Det har stormet rundt prinsessebryllupet i hele sommer.
Nå, som bryllupet er vel overstått, skal «Debatten» diskutere kritikken mot prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts bryllup.
Simon Valvik er blant deltakerne i Debatten-studioet. Han er presse- og kommunikasjonsansvarlig for bryllupet. I tillegg kommer podkaster og prinsesse Märthas forretningspartner Mari Manzetti. Sammen med Lilli Bendriss står de tre kvinnene bak podkasten «Heart Convos».
– Absurd
Fredrik Solvang spør om det var prinsessen eller privatpersonen som giftet seg. Simon Valvik mener det var et privat arrangement. Også Manzetti taler for at Märtha Louise giftet seg som privatperson.
Se og Hør-redaktør Ulf Andre Andersen deltar også.
– Å kalle dette privat blir absurd, mener han.
Andersen sikter blant annet til oppbudet av sikkerhetstjenester, som blant annet innebærer politi.
PRINSESSE-BRYLLUP: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett kysser foran presse og de få tilskuerne utenfor Hotel Union i Geiranger før bryllupsfesten lørdag.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
– Det offentlige betalte for sikkerheten, sier han.
Trine Eilertsen, sjefredaktør i Aftenposten, deler liknende synspunkter:
– Når du oppsøker offentligheten, og bygger en karriere på å være i offentligheten, har du tatt et valg om at du ikke bare kan velge vekk oppmerksomhet når det passer deg, sier Trine Eilertsen, sjefredaktør i Aftenposten.
Valvik vil ikke kommentere hva paret har tjent på avtalene med Hello! og Netflix.
Han understreker gang på gang at arrangementet var privat, og at premissene følger deretter.
Iscenesatt?
Se og Hør-veteranen Andersen betegner tilstelningen som et «realityshow», og mener at Hello! og Netflix hadde regien på det hele.
– Det er ikke ekte. Det er iscenesatte situasjoner, som den hvor Märtha «jager» bort pressen for å skape situasjoner som viser at «alle er imot henne», sier han, og legger til:
– Det blir sikkert god TV. Men det er iscenesatte scener som Netflix gjør for at det skal bli bra TV.
Valvik svarer at det ikke var iscenesatte scener.
– Jeg opplever at mange opplevde det sånn. Det er litt vanskelig når man prøver å legge til rette for noen, når man opplever at nærmere 200 fra Medienorge er interessert i å dekke dette. Så prøver du å legge litt til rette, også i et sikkerhetsperspektiv, for å få gjennomført dette i ryddige former. Også får man kritikk da, sier Valvik.
VISER FRAM: Durek viser ringen til pressen. Video: Jonathan Gaathaug Nielsen Vis mer
Mari Manzetti kontrer også Andersen, og framholder at prinsessen aldri ville vært i stand til og hatt samvittighet for en slik opptreden.
– Jeg tar sterk avstand fra alle påstander som sier at dette har vært regissert og at man har prøvd å få pressen til å løpe rundt fra det ene til det andre. Det er så feil som det kan få blitt, sier Valvik til Dagbladet i etterkant av debatten.
Click here to preview your posts with PRO themes ››
På spørsmål fra Dagbladet om hva hovedpersonene selv synes om at bryllupet diskuteres, svarer han:
– De har det veldig fint. De er opptatt av å feire kjærligheten og er veldig glade for å ha hatt et fint bryllup. De har nok distansert seg litt fra dette. Det viser vel kanskje også hvor sterke de er, som klarer å stenge det ute og legge det til side, sier Valvik.
ETTER VIELSEN: Med Netflix-team og flere fotografer fra magasinet Hello! på slep, beordret prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett resten av pressen til flytte seg, under den korte spaserturen til bryllupsfesten på Hotel Union i Geiranger lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
– Aldri skjedd
Før vielsen ble det brukt hvite duker for å skjule bruden for offentligheten i forkant av vielsen. Mette Anthun, journalist og forfatter, forsvarer bruken.
– Disse hvite dukene, det var helt greit for meg. Etterpå fikk vi jo se henne. Det var jo ikke sånn at hun skulle skjule seg fra det norske folk, sier hun under debatten.
Den opphetede debatten om fortida, nåtida og framtida til det nygifte paret, går heller ikke upåaktet hen hos våre nordiske naboer.
– Det som har skjedd i Norge, dette bryllupet i helgen, med drikkebonger og salg av klær også videre, det hadde aldri skjedd i Sverige.
Uttalelsen kommer fra sjefredaktør i svenske Damtidning, Johan T. Lindwall, på videolink fra Stockholm.
Han mener dessuten at Sveriges konge, Carl Gustaf, formodentlig ville satt en stopper for en slik gjennomføring.
Redaktøren er imidlertid av oppfatningen at bryllupet ikke kan betraktes som en skandale, og syns ikke at arrangementet, som fikk alle Norges øyne rettet mot seg, utgjør nok til at kongen skal kunne frata henne prinsessetittelen.
Dagbladet eies av Aller Media, som også eier Se og Hør. Dagbladets redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt.
Kort oppsummert om bryllupet:
Det har stormet rundt prinsessebryllupet i hele sommer. Det startet med den omstridte ginen, hvor prinsessen brukte sin tittel og parets monogram på ginflaskens etikett. Tidligere i sommer slo Vinmonopolet fast at etiketten med monogrammet brøt alkohol-loven, mens i forrige uke kom Helsedirektoratet med et vedtak som fastslo at produsenten av ginen har brutt bestemmelser om reklameforbud i alkoholloven.
En drøy uke før bryllupet kom det fram at pressen, inkludert den norske, skulle holdes langt unna bryllupet. Bilderettighetene solgte prinsesse Märtha og Durek Verett til britiske Hello Magazine.
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mente Märtha brøt med en lang tradisjon med norske medier.
TV-rettighetene har for øvrig gått til Netflix, som skal lage en dokumentar.
I forbindelse med feiringa kunne Se og Hør avsløre at prinsessen hadde satt opp en egen provisorisk klesbutikk inne på bryllupshotellet, med et eksklusivt utsalg av sitt eget klesmerke, Hést.
Også under torsdagens «meet and greet»-fest i Ålesund, fikk merkevaren skinne i form av at brudeparet stilte i hver sitt spesiallagde Hést-antrekk.